Grappa jednodruhová 18 položek

Grappa jednodruhová
Grappa jednodruhová je vyrobena pouze z jedné odrůdy vinné matoliny.
V této kategorii naleznete GRAPPA Z BÍLÝCH HROZNŮ a GRAPPA Z ČERVENÝCH HROZNŮ vždy z vína pocházející z regionu Trentino.
---------------------------------------------------------------------------------------
Odrůdy:
ČERVENÉ ODRŮDY:
Teroldego
Marzemino
Pinot Nero
Cabernet

BÍLÉ ODRŮDY:
Moscato
Gewurztraminer
Nosiola
Muller Thurgau
Chardonnay

-----------------------------------------------------------------------------------------
Grappa jednodruhová je rovněž zařazena do kategorie Grappa Trentina. Všechny jednodruhové produkty grappy G. Bertagnolli nesou rovněž označení Grappa Trentina. (Více o specifikaci Grappa Trentina v této kategorii)

Důležitou věcí, která ovlivňuje výslednou kvalitu destilátu, je cukernatost hroznů. Zatímco vinaři se snaží dosáhnout vyšší cukernatosti, výrobci grappy potřebují pravý opak. Obecně platí, že grappy ze severu Itálie bývají chuťově a vůní hodnotnější než jejich kolegyně z jihu, a to právě díky tomu, že na chladnějším severu lze lépe kontrolovat zralost hroznů.

Grappa se dělí podle věku, technik zrání, druhů použitých odrůd a přidaných esencí.
Pod jménem GRAPPA GIOVANE nebo GRAPPA BIANCA se skrývá grappa, která je lahvována krátce po destilaci a nepřišla během výrobního procesu do kontaktu s dřevěným sudem. Tento druh je bezbarvý a má typicky delikátní aroma, stejně jako suchou a čistou chuť.

Italové podávají grappu v malých sklenkách tvaru tulipánu.
Tyto skleničky naleznete v kategorii dárkové balení.

Stejně jako u vína totiž různé druhy grappy vyžadují odlišné TEPLOTA PODÁVANÍ. Jednodruhové grappy doporučujeme podávat o teplotě 12-14°C. Asi největší chybou je podávat grappu vychlazenou, ne-li namraženou, jako se podává například vodka. Jedná se o destilát z vína, a proto platí, že čím je grappa studenější, tím méně nám voní a chutná.

Velmi vhodné je pít GRAPPA PO JÍDLE, napomáhá totiž trávení, často se také používá jako základ míchaných nápojů - více informací naleznete v kategorii Recepty.
Italové grappu hojně užívají i při vaření - více Recepty - VAŘÍME S GRAPPOU.

TOPlist